Sochařská symposia

V roce 1992 vznikla nadace Ars Lithos, založená vnučkou Františka Buriana paní Zdenkou Popelkovou s rodinou. Nadace navazovala na odkaz a dědické poselství Buriana. V 90. letech byla v areálu Jeskyně Blanických rytířů pořádána mezinárodní sochařská symposia.

Oslovováni byli nejen profesionálové, ale zejména začínající umělci z celého světa. Ti zde dostali prostor a materiál s možností přistoupit k němu svobodně dle vlastního uvážení. Přírodní areál Jeskyně Blanických rytířů tak byl obohacen o nové plastiky a postupně zde vznikla galerie soch pod otevřeným nebem.

Hledaná kontinuita s naplněním prvotního poselství a odkazu zakladatele památky však byla narušena legislativní úpravou omezující a regulující pravidla činnosti a uznání statutu Nadacím. Nadace Ars Lithos jako nezisková organizace nedosáhla na požadovaný minimální vklad a svoji činnost pozastavila.

A tak se dostáváme k přítomnosti, kdy Nadační fond Františka Buriana opět navazuje na odkaz a poselství předků a hledaná kontinuita opět ožívá.